Céges személygépkocsi beszerzése 2019-ben

Dr. Csátaljay Zsuzsanna áfa és számlázás
Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna - áfa szakértő, jogász

Az áfatörvény 124. § (1) bekezdés d) pontja alapján alapesetben nem vonható le a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó. Ebből következően a személygépkocsinak minősülő cégautót, ha megvásároljuk, alapesetben nem vonható le annak áfatartalma. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a levonási tiltás 2019-től sem változik, az 50%-os diktált levonási hányad személygépkocsi-beszerzésre nem vonatkozik, csak személygépkocsi bérleti díjára.

Amennyiben személygépkocsit lízingel az adóalany, akkor fontos tudatosan választani a lízingkonstrukciók között. Amennyiben olyan lízingügylet során szerzi be az adóalany a gépkocsit, amikor az utoljára esedékes lízingdíj megfizetésével automatikusan tulajdonosa lesz a gépkocsinak (azaz zárt végű lízing beszerzés történik), az áfát akkor sem lehet levonni, ha kizárólag adóköteles üzleti használata van a személygépkocsinak. Ha azonban opciós lízing során történik a beszerzés (tehát az utoljára esedékes lízingdíj megfizetésével sem lesz automatikusan tulajdonosa a személygépkocsinak, csak akkor, ha külön nyilatkozik, hogy maradványértéken megvásárolja a járművet), akkor alkalmazható a 2019-től újonnan bevezetett, 50%-os diktált levonási hányados szabály.

Ugyanakkor az áfatörvény 125. § (1) bekezdés a) pontja alapján a személygépkocsi mint termék beszerzése esetén (ideértve  a zárt végű lízing útján történő tulajdonszerzést is) adó mégis levonható, ha a személygépkocsi igazoltan továbbértékesítési célt szolgál.

A fentieken túl az áfatörvény 125. § (2) bekezdés b) pontja alapján a személygépkocsi beszerzési áfáját (szintén ideértve a zárt végű lízinges személygépkocsi beszerzést is) akkor is le lehet vonni, ha az adóalany a személygépkocsit vállalkozásán belül igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosítja, hogy azt bérbe adja.

ADÓZÁS 2019 (szakkönyv)

Szja, Art, Tao, Áfa, Tbj, Kata, Kiva, Egyéb adók

Szerzők:  Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, Dr. Császár Zoltán, Dr. Csátaljay Zsuzsanna, Dr. Futó Gábor, Gottgeisl Rita, Dr. Kovács Ferenc