Igazán új? Avagy 4 stratégia, ha felnőttképzési engedély megszerzése előtt állsz

Pásztor Eszter felnőttképzés , ,

Kerek-perec kimondom: nincs új a nap alatt a tanfolyamok minősítésénél, a felnőttképzési engedélynél. Sem.

Igazából a régi rendszerhez, az akkreditációhoz képest a szavak változtak. A kifejezések változtak meg. A szavak mögötti koncepció változatlan.
Mint ahogy változatlan az is, hogy ha az engedély megszerzése előtt állsz, valószínűleg vakarod a fejed. Nem látod át pontosan az egész eljárást. Úgy érzed, hogy rengeteg az információ, de valahogy nem áll össze a teljes kép.

A mai cikkben arról olvashatsz, azt mutatom meg Neked, hogy mielőtt bármit is csinálnál felnőttképzési engedélynél, mit gondolj át.

Megértem a helyzetedet. Én is voltam ott, ahol Te vagy most.
Tanfolyamokkal akarsz foglalkozni.

Jó, ha tudod, hogy az Élethosszig Tartó Tanulás, a Lifelong Learning a 21. század üzlete. A 21. század, ami a tudás, az információ százada.
És Te ezt a tudást adod, fogod adni az ügyfeleidnek. Ezt az információt, ezt a tudást, amivel ők jobbak, okosabbak lesznek, jobban fizető munkákat tudnak elvállalni, jobb lesz az életük.

Te a Lifelong Learning képviselője vagy. Így tekints magadra.
A felnőttképzés nem csak abból áll, hogy összeállítok egy programot, összetrombitálok pár embert, adok hozzá egy tanárt és ennyi. Nem.

A felnőttképzés sokkal több ennél. Emberek életére tudsz pozitív hatással lenni.
Hatalmas felelősség mellett hatalmas kincs.
És a tanfolyamoknál eljutottál odáig, hogy végig szeretnéd vinni a minősítési eljárást.

rendezveny
Időpont: 2016. június 21., kedd, 10.00–13.30, regisztráció 9 órától.
Előadó: Pásztor Eszter (felnőttképzési szakértő, felnőttképzési szaktanácsadó)

Életem első, hivatalos felnőttképzési minősítési eljárása több mint egy tucat évvel ezelőtt történt. A saját cégemé. Egy folyamatosan növekvő képző központot vezettem.

Ugyan minden információt felkutattam az eljárással kapcsolatban, ami csak létezett, mégis volt egy olyan érzésem, hogy nem látom át a lényeget. Hogy nem tudok mindent. Már akkor is felnőttképzési szakértő voltam, programokkal foglalkoztam. Az intézményakkreditációs szakértői státuszomat később kaptam meg.

Egyik kérdés után merült fel bennem a másik a készülés során.
Minél többet készültem, annál több volt a kérdőjel. Az egész a helyszíni szemle, népnyelven ellenőrzés, előtt csúcsosodott ki. Előtte már két héttel napi 16 órákat dolgoztam. Most már elárulhatom, a por lepi az emlékeket is, hogy az ellenőrzés előtti este jöttem rá, hogy az egyik csoport szerződései és elégedettségmérői hiányoznak. Nem voltak meg.
Azt mondtam, nem érdekel. Ha ezért megbukom, ám legyen.

Jó hír, hibátlan jegyzőkönyvvel átmentünk, az a tanfolyam elő sem került. Sőt. Külön kiemelték az ellenőrök a kiváló adminisztrációt.

Szerencsés vagyok. A múltkor elkezdtem összeszámolni, hány felnőttképzési minősítési eljárásom volt azóta a nap óta. Úgy 350-nél a türelmemet veszítettem. Mindig szoktam mondani, hogy inkább vagyok hatékony és gyors, mint alaposan szőrszálhasogató, ettől függetlenül a sok eljárás után sem felejtettem el azt a legelsőt.

Az egész folyamat alatt az volt az érzésem, hogy valamit nem látok. Valamit nem tudok. Hogy nem látom át.
Ha Te is így érzed most magad a felnőttképzési engedély megszerzése előtt, akkor tudd, nem vagy egyedül.

A legislegelső dolog, amit érdemes tudnod, amit érdemes átgondolnod, az az, hogy milyen tanfolyamban gondolkozol.

Ugyan minden tanfolyamtípus egy külön világ, de alapjában véve mindegyik ugyanarról a tőről fakad.

Nincs különleges tanfolyamtípus. Tudom, ez egy felháborító állítás és sokan erre most felszegik a fejüket. Mégis.
Mindegyik tanfolyamtípus ugyanabból a forrásból táplálkozik.
Mindegyik tanfolyamtípus ugyanazt a kérdést járja körül.
Mindegyik tanfolyamtípusnak ugyanaz a lényege.
És ez a lényeg kikristályosodik egyetlen kérdésben: kit szeretnél, hogy tanuljon Nálad és mit?

A kérdés első része a kit. Nem, nem Kit, az autó, Michael társa a Knight Rider-ből, hanem kit, úgy mint kit szeretnél látni a tanfolyamokon? Ki az ideális célcsoportja a tanfolyamodnak? Mit szeret? Mit szeretne megtanulni? Milyen tudással rendelkezik már? Milyen képzettsége van? Mi a célja?

Miért fontos ezt tudnod?
Mert ez az alap. Más a célközönsége egy OKJ-s tanfolyamnak, más a célközönsége egy elit szakmai tanfolyamnak, megint más a célközönsége egy anyanyelvi tanárral végzett nyelvtanfolyamnak, mint egy jogi szaknyelvi tanfolyamnak és más a célközönsége egy készségfejlesztő tréningnek.

Ha azt tudod, hogy ki az, akit szeretnél megszólítani, onnantól tovább tudod görgetni, hogy annak az embernek milyen tanfolyamot akarsz adni?
Milyen tanfolyamot szeretnél minősíttetni?
És már most elárulom Neked, hogy mindegyik tanfolyamnál más és más stratégiát szükséges követned.

Mindegyik tanfolyamtípus más és más személyiségnek áll jól.

Az OKJ-s tanfolyamoknál a Fix Stratégia a menő. Érdemes pontosan tudnod, hogy az OKJ-s képzések nagyon kockák, egy keretbe foglaltak, fix, kötött tananyaggal és akármit nem csinálhatsz bennük. Viszont iszonyat mennyiségű embert vonzanak és ha rendben vagy azzal, kibékülsz azzal, hogy hatalmas konkurenciával fogsz megküzdeni, akkor az OKJ-nál is vannak rések, ahová be tudsz lőni.

A különleges szakmai tanfolyamoknál a Niche, azaz Réspiac Stratégia az adu ász. Ha általános, mindenkire-jó-konfekció tanfolyamot szeretnél, akkor nem Neked való a szakmai tanfolyamok világa. Ha viszont valami szűk célpiacra tervezel lőni és ott akarsz egyeduralkodóvá válni, azzá, aki abban az adott szűk szakmában fújja a passzátszelet, akkor ez az irányod.

A nyelvtanfolyamoknál a Fantázia Stratégia válik be. Jó, ha tudod, hogy minősített nyelvtanfolyamoknál, ugyanúgy, mint az OKJ-nál, egy keret áll a rendelkezésedre. Tehát meg van szabva, hogy hány órában, mit taníthatsz.
Azonban, az OKJ-val ellentétben, itt sokkal jobban használhatod a fantáziádat a megadott keretek között.

A tréningeknél a Sokszínű Stratégia a jolly joker. A tréningeknél iszonyú fontos, hogy pontosan lásd, milyen tréningekre lesz kereslet és hogyan tudod úgy összeállítani őket, hogy a lehető legjobban tudj velük dolgozni. A tréningek sokszínűek, sokszínű embereknek, ezt a sokszínűséget tudod belevinni a minősített tréningekbe is.

Mindegyik tanfolyamtípus egy külön világ. Mindegyik tanfolyamtípus különböző típusú személyiségeknek áll jól. Mint egy ruha. Nem mindegy, hogy milyen ruhát veszel fel. Ha nem áll jól, akkor belenézel a tükörbe és elszörnyedsz, elrontja az egész napod. Akkor is, ha férfi vagy, ne mondja nekem senki, hogy férfiként nem jó érzés jól kinézni.
Ha viszont jól áll rajtad, amit felvettél, akkor mindenkire rámosolyogsz és az Élet is Rád mosolyog és az egész napod szép lesz.

Ugyan mindegyik tanfolyam kicsit más, mint a többi, de alapvetően egyformák. Nem különböznek egymástól a szívükben, lelkükben. Mindegyiknek ugyanaz a gyökere. Tudd, ki vagy, tudd, ki a tanítványod és tudd, mit szeretnél, hogy a tanítványod Nálad megtanuljon.

Ez a kiindulópont. Ha ez megvan, innentől az engedély is könnyebb lesz.
Az engedély, amelynek megszerzése ugyan lehet macerás, ha nem tudod, hogy mit csinálsz, azonban hozzásegíthet ahhoz, hogy minél több embernek tudd átadni a 21. század kulcsát: az információt és ami még ennél is fontosabb, a tudást.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Még több infó felnőttképzésről:

Ingyenes anyagok felnőttképzési engedélyhez
http://pasztoreszter.hu/felnottkepzesi_engedely_faq.html

Ki vehet részt a felnőttképzésben?
http://pasztoreszter.blogspot.hu/2016/02/ki-vehet-reszt-felnottkepzesben.html

Stratégia a képzéseknél, avagy a felnőttképzési törvény hatásai
http://pasztoreszter.blogspot.hu/2016/02/strategia-kepzesek-felepitesehez-avagy.html


rendezveny
Szükséged van a felnőttképzési engedélyre és nem áll össze a kép?
Pillants be a kulisszák mögé, hogy meg tudd szerezni és tudj élni a lehetőségeivel! (konferencia)

Időpont:
2016. június 21., kedd, 10.00–13.30, regisztráció 9 órától.
Előadó:
Pásztor Eszter (felnőttképzési szakértő, felnőttképzési szaktanácsadó)