Kell pénztárgépet használniuk a házhoz járó szerelőknek és masszőröknek!

Horváth Géza Online pénztárgép
Szerző: Horváth Géza - adószakértő

Az már köztudott, hogy 2017. január 1-jétől a masszőrök kötelesek pénztárgépet használni nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez. Az viszont kérdés maradt egészen az év végéig, hogy ez csak azokra a masszőrökre vonatkozik, akik a saját maguk által tulajdonolt vagy bérelt szalonban vagy egyéb helyiségben (esetleg a lakásukban) szolgáltatnak, vagy a házhoz járókra is. A válasz év végére született meg, mely szerint a vendéghez kijáró masszőrnek is kell pénztárgép, méghozzá hordozható típusú pénztárgépet kell rendelnie (merthogy polcról még valószínűleg nem tudják kiszolgálni).

A pénztárgépet helyettesítő „számlázós módszer” azonban erre az esetre is választható. Tehát a házhoz (is) járó masszőr dönthet úgy is, hogy nem vesz pénztárgépet, hanem 2017-től minden – saját szalonjában és az ügyfélnél végzett – masszőri szolgáltatása tekintetében számlát bocsát ki, és arról havonta a PTGSZLAH nyomtatványon adatot szolgáltat. Azt se feledjük, ha van esetleg olyan ügyfele, aki eleve számlás (például egy wellnessrészleggel rendelkező szálloda), akkor ezekről a számlákról nem kell adatot szolgáltatnia.

A változtatás hozadékaként azt is ki kell jelenteni, hogy a házhoz járó háztartásigép-szerelők, illetve a házhoz járó vagy a helyszínre kiszálló autószerelők is beleesnek a pénztárgépes körbe (szintén hordozható típusú gépről beszélünk), azzal, hogy esetükben is működik a „számlázós módszer”.


rendezveny
ADÓVÁLTOZÁSOK 2017 – konferencia
Szja, Áfa, Tao, Art, Helyi adók, Tbj, Kata, Kiva
Időpont: 2017. április 27., csütörtök
Előadó: Gottgeisl Rita (adószakértő, könyvvizsgáló, Adótanácsadók Egyesülete Nonprofit Tagozat elnöke)