Nyári juttatások

Horváthné Szabó Beáta adózás

Eltelt fél év az egyes meghatározott juttatások korlátozásának bevezetése óta. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, sok munkáltató továbbra is fontosnak tartja a dolgozói juttatásokat, sok esetben még azon az áron is, hogy a juttatás összegét le kell számfejteni a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmeként.

Szerző: Horváthné Szabó Beáta - adószakértő, könyvvizsgáló

A nyári juttatások között nehéz sorrendet felállítani, hiszen különböző életkorban más és más élvez prioritást. A fiatal kollégák az utazást, a nyelvi képzést és a mobiltelefont részesítik előnyben, míg mások számára szempont az üdülés, a gyermekeknek szervezett nyári programok. A nyár az évértékelés időszaka is az év közben pénzügyi évet záró társaságoknál. Ez üzleti esemény szervezésével, csapatépítő rendezvényekkel, családi és sportnapokkal társulhat, s ne feledkezzünk meg a forgalomösztönző juttatásokról és nyereményjátékokról sem.

Ezen juttatások fő szabályként a juttatásban részesülő személy jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmeként adóznak, jogviszony hiányában egyéb jövedelemként, kivéve, ha az szja-törvény (a továbbiakban: Szja tv.) másképpen nem rendelkezik.

Itt álljunk meg egy szóra, ugyanis a munkavállaló családtagjai részére adott juttatásoknál érdekes kérdés lehet annak megítélése, hogy a juttatás a juttatásban részesülőnél keletkeztet adókötelezettséget vagy annál a személynél, akinek a jogviszonyára tekintettel történik a természetbeni vagyoni érték átadása. Az Szja tv. alapján sajnos nem egyértelmű a szabályozás, ugyanis mindkettő mellett lehet érvelni.

rendezveny
Év eleji és évközi változások
Időpont: 2019. június 13., csütörtök
Előadók:Horváthné Szabó Beáta (adószakértő)

Magyarországon nincs úgynevezett családi adózás, mivel a személyeket külön-külön terheli adókötelezettség. Az Szja tv. a jövedelemben részesülő magánszemély jövedelmét hivatott adóztatni. Ez azt jelenti, ha a munkavállalónak biztosítunk üdülést, akkor a munkavállaló a munkaviszonyára tekintettel szerez jövedelmet. Amennyiben a családtag kapja a szolgáltatást, akkor – véleményem szerint – a családtag részesül vagyoni értékben, azaz jövedelemben, és mivel a családtag nem áll a munkáltatóval jogviszonyban, ezért a jövedelem jogcíme az egyéb jövedelem kategóriába sorolható. Különösen érdekes ez a kérdés amiatt is, hogy amennyiben a jövedelmet a dolgozó számára számfejtem, akkor abból az szja mellett egyéni járulékokat is kell vonni, míg ha családtag részére, akkor nem. A Tbj. törvény a foglalkoztató és a biztosított tekintetében rendelkezik a kötelezettségekről, ezért is lenne kétséges, ha a munkavállaló azért kapna több táppénzt vagy nyugdíjat, mert több családtagja részesült juttatásban.

Ezen kis kitérőt követően csoportosítsunk néhány nyári juttatást adózási kategóriák szerint!

 • Családi nap: egyes meghatározott juttatás
 • Gyermektábor díjának megtérítése a szülő részére: munkaviszonyból származó jövedelem
 • Gyermektábori szórakoztató program szervezése valamennyi dolgozó gyermekének: egyes meghatározott juttatás
 • Dolgozó részére repülőjegy: munkaviszonyból származó jövedelem (nem hivatali, üzleti utazás esetén)
 • Családtagok nevére szóló repülőjegy: egyéb jövedelem a családtagnál
 • Feltöltődést célzó jutalomutazás: munkaviszonyból származó jövedelem
 • Üzleti partnerek utaztatása: reprezentáció vagy üzleti ajándék
 • Borhéten, gasztronómiai fesztiválokon üzleti partnerek vendéglátása: egyes meghatározott juttatás
 • Iskolakezdési támogatás: munkaviszonyból származó jövedelem
 • Tanszervásárlási utalvány a gyermek részére, adóazonosító számának feltüntetésével: egyes meghatározott juttatás (csekély értékű ajándék)
 • Tolltartó, füzetek, sporteszközök stb. iskolakezdési szórakoztató rendezvény keretében átadva a gyermekeknek: egyes meghatározott juttatás
 • Augusztus 20-i céges rendezvényen biztosított vendéglátás: egyes meghatározott juttatás
 • Céges szórakoztató partin átadott, logóval ellátott esernyő: egyes meghatározott juttatás

A fentiekből is látható, mennyire sokszínű az adózás. A tipikusan nyáron felmerülő juttatások utáni adókötelezettségeket, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva, részletesen az Adózás/Számvitel című folyóirat nyári számában ismertetjük.