EKAER: 2021. január 1-től ismét változik az EKÁER

Dr. Sztankó Dániel EKÁER

2021. január 1-től módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény EKÁER-re vonatkozó szabályai. Változik például, hogy mely termékek lesznek a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerben bejelentéskötelesek.

Szerző: Dr. Sztankó Dániel - igazgató, Közvetett Adók, RSM Hungary

A részletszabályokat tartalmazó EKÁER rendelet még nem jelent meg, de a törvény változásából a legfontosabb EKÁER változások már körvonalazódnak.

Változhat az EKÁER bejelentésre kötelezett termékek köre 2021-től

2021-től csak az EKÁER rendeletben meghatározott termékek esetében kell kérni EKÁER számot. Az bejelentésre kötelezett termékek listája azonban nem feltétlenül azonos a jelenlegi „kockázatos termékek” listájával. Elképzelhető ugyanis, hogy az érintett, bejelentésre köteles termékek listája bővülhet.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a vállalkozásoknak minden esetben vizsgálni kell, hogy a szóban forgó, fuvarozott termékek EKÁER kötelesek-e vagy sem.”

Az EKÁER rendelet módosításával feltehetően fény derül arra is, hogy milyen esetekben keletkezik majd az EKÁER biztosíték-adási kötelezettség és miként lehet mentesülni a kockázati biztosíték alól.

Még nem derült ki, hogy változnak-e az EKÁER mentességi összeghatárok

2020-ban EKÁER mentesség vonatkozik azokra az esetekre, amikor egy termékegység tömege és értéke nem haladja meg a nem kockázatos termék esetében a 2.500 kg-ot és 5 millió forintot, kockázatos termék esetében pedig az 500 kg és 1 millió forintot. Kérdéses, hogy változnak-e és miként ezek az összeghatárok, melyeket több mint 5 éve jelölt meg értékhatárként a szabályozás.

Jelenleg, ha nem kockázatos termékek közúti fuvarozását nem útdíjköteles gépjárművel végzik, nincs EKÁER kötelezettség. Ezzel szemben kockázatos termék esetében minden gépjárművel végzett termékenység EKÁER köteles. Mivel az EKÁER köteles termékek köre megváltozhat, úgy az érintett gépjárművekre vonatkozó szabály is módosulthat. Elképzelhető tehát olyan eset is, hogy egy vállalkozásnak 2020-ban nem kell még EKÁER szám, de 2021-ben – amennyiben az EKÁER rendelet ezt előírja – már kelleni fog. Természetesen ennek fordítottja is előfordulhat: amennyiben 2021-ben a termék nem kerül be a listára, úgy jövőre már nem kell EKÁER számot kérni rá.

rendezveny

EKÁER REFERENS KÉPZÉS
2 napos képzés elvégzéséről államilag elismert, engedélyezett tanúsítványt állítunk ki.

Időpont: 2020. szeptember 15–16., kedd–szerda, 09.00–15.00
Előadó: Dr. Sztankó Dániel (vezető adószakértő, Közvetett adók, RSM Hungary)
TANTERMI vagy ÉLŐ/ONLINE vagy VIDEÓ

Árnyaltabbá válhatnak az EKÁER szankciók

2021-től finomhangolásra kerül a szankcionálásra vonatkozó szabályozás. Eszerint különbséget kell tenni a súlyos kötelezettségszegés és apróbb hiba között.

40 százalékig terjedő mulasztási bírsággal sújtható az a kötelezett, aki a bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, vagy a bejelentési kötelezettségét a fuvarozott termékek súlyára vagy értékére tekintettel hibásan teljesíti. Minden egyéb hiba esetében (pl. adatok elírása, betűk felcserélése, helytelen rendszám, lezárás elmulasztása, helytelen fuvarozás indoka stb.) természetes személy adózó esetében 200.000 forintig, nem természetes személy adózó esetében 500.000 forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

A látszólagos lazítás mellett a vállalkozások, fuvarozók nem dőlhetnek hátra, figyelniük kell a közeljövőben kihirdetésre kerülő részletszabályokra, másrészt a fokozott ellenőrzésekre.