Felkészülten kell várni a vám- és jövedéki ellenőrzéseket!

Falcsik István vám , ,

Áprilisban lép életbe az új jövedéki törvény, így aktuális végiggondolni, hogy a változó jogszabályi környezetben az e tevékenységet végzők tudása, felkészültsége megfelelő-e. A vám- és jövedéki területeken dolgozóknak speciális felkészítésre is szükségük lehet annak érdekében, hogy egy vám- vagy jövedéki ellenőrzést magabiztosan tudjanak kezelni. (A cikk az RSM Hungary oldalán jelent meg először, 2017. február 8-án: www.rsm.hu)

Szerző: Falcsik István - vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletágvezető, RSM Hungary

Egy jövedéki vagy egy utólagos vámellenőrzés eltér a szokásos adóellenőrzéstől

Függetlenül attól, hogy valaki törekszik a lehető legjobban megfelelni a tevékenységére vonatkozó normáknak, egy jövedéki ellenőrzés vagy egy utólagos vámellenőrzés – akár annak metodikája, akár az ellenőrök hozzáállása, az ellenőrzés tartama okán – nem várt szituációkat eredményezhet. A vám- és jövedéki igazgatás területén folytatott ellenőrzések nem csak a jogszabályi hátterüket illetően különböznek az Art. szerinti adóellenőrzéstől, hanem mindenki által jól felismerhető külsőségeik miatt is.

Az adóellenőrzésekhez és az azt végző adóellenőrökhöz képest van valami különös „bája” annak, amikor a jövedéki vagy vám-utóellenőrzés megbízó levelét egy talpig egyenruhába öltözött, oldalán fegyvert viselő és megkülönböztető jelzéssel ellátott járműből kiszálló pénzügyőr adja át. A külsőségek is azt jelzik, hogy ezek az eljárások tartogathatnak a szokványos ellenőrzésektől eltérő elemeket.

rendezveny
Időpont: 2017. szeptember 28., csütörtök
Előadók: Dr. Falcsik István (üzletágvezető, vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, RSM Hungary),  Szántó Tímea (tanácsadó, vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, RSM Hungary)

Tapasztalatunk szerint, gyakran a gazdálkodók nincsenek tisztában azzal, hogy egy hatósági ellenőrzés során milyen kötelezettségek terhelik, illetve milyen jogok illetik meg őket, valamint, hogy a hatóság jogköre mire terjed ki. Sokan nem tudják, hogy miben különbözik egy jövedéki eljárásban foganatosított lefoglalás a büntetőeljárásban alkalmazott hasonló nevű intézkedéstől. De gyakran az is kérdésként merül fel, hogy mit tehet egy intézkedő pénzügyőr, és milyen szinten kell közreműködni ahhoz, hogy jogszerűen járjunk el.

„A Vám- és jövedéki szakterületen végzett ellenőrzések jogszabályi hátterükben, lefolytatásukban, illetve az ellenőrzést végzők megjelenésében és fellépésében is eltérnek az Art. szerint végzett ellenőrzésektől.”

A szankciók jóval magasabbak lehetnek jövedéki bírság esetén, mint adóellenőrzésnél

Az ilyen ellenőrzések hatalmas kockázatokat rejtenek magukban, a területre jellemző magas adótartamok, valamint speciális eljárások – vámjogi képviseleti formák, főkötelezetti státusz – miatt, így kulcsfontosságú, hogy az ellenőrzés pillanatában a gazdálkodók rendelkezzenek a megfelelő tudással és felkészültséggel, mind az ellenőrizendő terület, mind saját jogaik és kötelezettségeik tekintetében. Ma már az adóellenőrzés eredményeként is kaphatunk a kiesett adó 200%-áig terjedő bírságot, ugyanakkor jól szemlélteti a kockázati különbségeket, hogy a jövedéki terület ismeri és alkalmazza az objektív felelősség intézményét, valamint a kiszabható bírság akár 500%-os is lehet.

Az ellenőrzés kimenetelét nagyban befolyásolja az, hogy valaki felkészülten és magabiztosan képes kezelni egy hatósági ellenőrzést. Speciális területeket illetően általában jó megoldás olyan tréningek szervezése, amelyek koncentráltan az ellenőrzési kérdésekre készítik fel a társaság dolgozóit. Ezeken a tréningeken a jogok és kötelezettségek számbavétele mellett olyan helyzeteket kell és lehet szimulálni, amelyek egy vám- vagy jövedéki hatósági ellenőrzés során ténylegesen várhatók.

A jövedéki adóváltozásokkal kapcsolatban további információkat az RSM Hungary oldalán talál: www.rsm.hu