Itt van a jövedéki engedélyek átváltásának határideje

Falcsik István jövedéki adó

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedéki törvény, ezzel egyidejűleg a jelenleg hatályos Jöt. szerint kiadott engedélyek hatályukat vesztik. Február 28-a az első határidő a korábbi jövedéki engedélyek átváltására. (A cikk az RSM Hungary oldalán jelent meg először, 2017. február 24-én: www.rsm.hu)

Szerző: Falcsik István - vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletágvezető, RSM Hungary

A régi jövedéki törvény (Jöt.) szerint végzett engedélyköteles tevékenységek folytatása érdekében a régi Jöt. szerint kiadott engedélyek átváltása szükséges. Az engedélyek átváltása az engedélyes gazdálkodó nyilatkozatával történik, ezen nyilatkozat megtételére engedélytípustól függően eltérő határidők állnak a gazdálkodók rendelkezésére az alábbiak szerint.

Nyilatkozati határidők a jövedéki engedélyek kapcsán

A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek vagy nyilvántartásba vett személyeknek 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.

A hatályos szabályozás szerint az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, amelyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják a továbbiakban folytatni.

rendezveny
Időpont: 2017. szeptember 28., csütörtök
Előadók: Dr. Falcsik István (üzletágvezető, vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, RSM Hungary),  Szántó Tímea (tanácsadó, vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, RSM Hungary)

A keretengedélyes gazdálkodóknak – tekintettel arra, hogy az új Jöt.-ben kivezetésre kerül ez a tevékenység – 2017. március 31-ig van lehetőségük nyilatkozni, hogy megszüntetik a tevékenységüket vagy adóraktár-engedélyesként folytatják tovább.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15-ig megküldi az engedély, illetve a nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt vagy nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan. A nyilatkozat megtételére a NAV_J30 jelű elektronikus nyomtatványon van lehetőség.

Az április elsején hatályba lépő új jövedéki törvénnyel életbe lépő fontosabb változásokról részletesen az rsm.hu oldalán olvashat.