Kinek érdemes alanyi áfamentességet választani?

Vira Sándor adózás, alanyi adómentesség
Szerző: Vira Sándor - adószakértő

Az alanyi adómentesség szabálya igazából egy mondatban összefoglalható, de az egyszerű adójogszabályok mögött sokszor igen sok buktató bújik meg. Az alanyi adómentes adóalany az értékesítésénél adót nem számít fel, a beszerzésénél adólevonási jog nem illeti meg, és az alanyi adómentesség időszakában keletkezett felszámított adót nem igényelheti vissza (eltekintve néhány kivételtől).

Ezen egyszerű szabályok figyelembevételével annak célszerű az alanyi adómentesség választania, aki várhatóan viszonylag szerény bevételt realizál egy adott évben, továbbá a tevékenységének végzéséhez jelentősebb beruházás nem szükséges. „Tilos” az alanyi adómentesség időszakában jelentős készletet felhalmozni, valamint nagy összegű tárgyi eszközt beszerezni, tekintettel arra, hogy az alanyi mentes időszakban beszerzett eszközök beszerzése során áthárított adót akkor sem lehet levonni, ha esetleg a későbbiekben az eszköz adóköteles értékesítéshez kerül felhasználásra.

Célszerű az alanyi adómentesség választása olyan adóalanynak, aki jellemzően tárgyi adómentes bevételt realizál, és mellette kisebb összegű adóköteles bevételhez jut (pl. orvosi tevékenység). Célszerű továbbá az alanyi adómentesség választása akkor, ha jellemzően végfelhasználóknak történik az értékesítés, akik adólevonási jogot nem tudnak érvényesíteni.

Nem célszerű viszont annak az adóalanynak az alanyi adómentesség választása, aki rendszeresen adóalanynak értékesíti a termékét vagy szolgáltatását, mivel így nem versenyképes. Ugyanakkor a kata-alanyok körében rendkívüli népszerűségnek örvend az alanyi adómentesség, függetlenül a vevő személyétől, leginkább azért, mert a kata-adózás az alacsony költséggel járó szolgáltatások nyújtása esetében népszerű. A katát választó adóalanyoknak akkor célszerű az alanyi adómentesség választása, ha a tervezett gazdálkodási adatok alapján az adóalany a tárgyévben áfa szempontjából fizetendő pozíciót venne fel és rendre olyan személynek értékesít, aki adólevonási jogot nem érvényesíthet, illetve célszerű a vállalkozások felé történő szolgáltatások esetében is választani, ha a szolgáltatások nyújtása alacsony költséggel jár.  Az alanyi adómentesség értékhatárának emelése szinkronban lesz a kata-értékhatárral, így vélhetően még több katás választja majd az alanyi adómentességet, illetve még többen választják a kata és alanyi adómentesség kombót.


ALANYI ADÓMENTESSÉG 2019 (szakkönyv)

Tippek, trükkök, ötletek

Szerző: Bonácz Zsolt