Katás könyvelők, hogyan tovább?

Dr. Sallai Csilla KATA
Szerző: Dr. Sallai Csilla - könyvvizsgáló, adószakértő, Magyar Könyvvizsgálói Kamara Könyvelői Tagozatának elnöke

A könyvelők közül is sokan adóztak a kata szabályai szerint, és az adózási rendszer változásával igyekeznek a lehető leginkább költség-, illetve adóhatékony megoldást választani a tevékenységükhöz.

A szakmai fórumokon sorra jelennek meg a tervek, milyen formában fognak a könyvelők a kata után működni. Ezek jelentős része csak a fizetendő adó szempontjából vizsgálja a könyvviteli szolgáltatást – figyelmen kívül hagyva a szolgáltatási és költségtényezőket. Most a sláger az átalányadózó egyéni vállalkozói lét.

Pedig épp a könyvelőknek kellene a vállalkozásukat reálisan értékelni. A könyvviteli szolgáltatás optimális cégjogi és adózási megítélésénél a szolgáltatások tartalmát, ügyfélrelációját, költségstruktúráját is figyelembe kellene venni:

  • Tisztában kell lenni azzal, hogy az egyéni vállalkozó felelőssége teljes anyagi felelősségvállalást jelent az általa okozott károkért, és a könyvelés, adózás igen kockázatos terület. Bár felelősségbiztosítást kell kötni, de előfordulnak olyan esetek, amikor nem fizet a biztosító.
  • Ne feledjük, hogy a könyvelési szakma igen költségigényes, ha a könyvelő megfelelő színvonalú munkát akar végezni. Ehhez az IT-háttér biztosítása és a biztonságos működtetéséhez szükséges szolgáltatások bizony sokba kerülnek. A szakirodalmak, továbbképzések, jogtárak szintén nélkülözhetetlenek. Az irodaszerek ára is a csillagos egekbe szökött. Minden élőmunkát tartalmazó igénybe vett szolgáltatás díja egyre drágább a folyamatosan növekvő bérek miatt. Az átalányadózásnál a könyvelő kvázi ellenérdekelt a költségekkel járó, de szakmai színvonalat biztosító szolgáltatások igénybevételében. Ha a könyvelő – a minél nagyobb haszon elérése miatt – nem költ a szükséges szolgáltatásokra, nagyon hamar visszakerülhet „a konyhaasztal sarkára”, pontosan oda, ahonnan kemény munkával, presztízsépítéssel körülbelül húsz év alatt tudott a szakma a vállalkozások mellé partneri szintre emelkedni.
  • Meg kellene állapítani, mennyi a könyvelésőiroda rezsióradíja függetlenül attól, hogy az gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozás. Nem szabad, hogy ismét beleessen a könyvelői szakma egy része abba a csapdába, hogy azért nem megy a piaci árral, mert nem is tudja, mennyibe kerül a saját szolgáltatása. Fennáll a veszélye, hogy nem számol azokkal az elemekkel, amelyek a saját privát hasznát csökkentik:
  • a mindenkori minimálbérhez viszonyított saját és esetlegesen az alkalmazottainak a bére,
  • a saját lakásán végzett munkával a bérleti díj hiánya, illetve az „úgyis felmerül” rezsidíjak.

Ki kell tehát számítani a valós rezsidíjat, és össze kell vetni az ügyféltől kapott díjakkal. Csak a reális saját rezsidíjjal lehet megállapítani az egy ügyfélen lévő hasznot. Ugye ingyen vagy veszteséggel senki sem akar dolgozni?

A kata alól kikerülő vállalkozóktól többször hallani, hogy „milyen rettenetes, hogy a könyvelő díjat kér a tanácsadásáért”. Sajnos még mindig benne van az ex-katásokban az „ehhez nem is kell könyvelő”-szindróma.

A könyvelői oldal is bizonytalan, hiszen számos könyvelő korábban 60–80 katás vállalkozást kezelt, és most ezeket nem tudja folytatni (végelszámolás, kettős könyvvitelre való áttérés), vagy nem is akarja. Ezek a minimális könyvelési díjhoz szokott cégek keresik most a könyvelőket és ájulnak el az ajánlatokon!

Az idei nyár legforróbb témája most a szakma számára az, hogy mi lesz az ex-katás ügyfelekkel, milyen egyéb adónembe csatornázhatják át magukat. Ezt a könyvelőknek minden ügyfelük esetében egyénileg kell mérlegelni, megbeszélni. Milyen határidők, milyen nyomtatványok, milyen kimutatások kellenek, miből áll a nyitó mérleg, hogyan kell „levezényelni” egy egyszerűsített végelszámolást? (És ezeket az extra feladatokat mennyiért is vállalja a könyvelő?!) Ráadásul az új katatörvény, annyira „kiforrott”, hogy szinte naponta jönnek a finomítások is (lásd ekho).

Ha szeretne könyvelőknek szóló szakmai segítséget kapni lépésről lépésre a pontos tennivalókkal, augusztus 25-ig megtekintheti Morvai Natália adószakértő háromrészes videósorozatát a témában. Nézze meg a tartalmat és jelentkezzen itt: bit.ly/katavideosorozat