Utolsó lehetőség az elévült behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére

Dr. Csátaljay Zsuzsanna áfa

Figyelemfelhívó írás a Porr-ügyben az Európai Bíróságnál eljárt szakértő, Dr. Csátaljay Zsuzsanna tollából.

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna - áfa szakértő, jogász

Ha 5 évnél régebbi teljesítésű számla alapján a követelés behajthatatlanná válása (például az adós felszámolása vagy a behajthatatlansági nyilatkozat kiállítása) 2020. június 10-e és 2021. június 10-e között következett be, akkor 2021. december 7-ig van lehetőség az áfatörvény szerinti speciális kérelemmel igényelni a behajthatatlan követelés áfatartalmát. Ilyenkor figyelembe kell venni az áfatörvény korlátait. Például egy 2013-as teljesítési időpontú számlán alapuló követelés után idén december 7-ig van mód benyújtani a kérelmet, ha például a felszámoló 2020 decemberében adta ki a behajthatatlansági nyilatkozatot.

Ha viszont az 5 évnél régebbi számla behajthatatlanná válására 2016. január 1-je és 2020. június 10-e között került sor, akkor legkésőbb 2021. december 11-ig lehet közvetlenül a közösségi jogra (egy, a tárgyban született európai bírósági döntésre, az FGSZ végzésre hivatkozva, amelynek előkészítésében szintén közreműködött e sorok írója) visszakérni az áfát. Ilyen esetben egy más típusú, de szintén speciális kérelmet kell benyújtani, de az áfatörvény korlátaira nem kell figyelemmel lenni. Például az előbb említett 2013-as teljesítési időpontú számlán alapuló követelés után idén december 11-ig lehet beadni a kérelmet, ha a felszámoló például 2017-ben adta ki a behajthatatlansági nyilatkozatot. 

Azaz a sajtóban tévesen megjelent közlésekkel szemben még nem járt le az elévült behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylési határideje, de már nincs sok időnk az igény érvényesítésére! Ha most nem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor ezeknek a számláknak az áfatartalma véglegesen elveszik a számlakibocsátó számára, az végleg az adóhatóságnál marad!

Amennyiben érdekli ez a lehetőség, vagy további információkra van szüksége, a következő elérhetőségeken tud érdeklődni, illetve szakértőinkkel felvenni a kapcsolatot: Romhányi Andrea. Tel.: +3620 378 5962. E-mail cím: romhanyi.andrea@vezinfo.hu.