Így készülj az első élődre – videómarketing-alapok

Vezinfó marketing

Az élő videózás még a felvett anyagnál is eggyel riasztóbb, ha még sosem csináltuk. A könyvelők többsége igyekszik is egy életre elhatárolódni tőle. Azonban a fránya közösségi oldalak nagyon szeretik, és különösen ha a témánk hajlamos szárazka, nehezen érthető tartalmakra kifutni, időnként nagyon jót tesz felrázni a célközönségünket egy-egy élő bejelentkezéssel. Mivel nem sok konkurens csinálja ezt jól (ha egyáltalán bárhogy is), az élő videózással garantált a figyelem.

Miért élőzzünk?

  • könnyebb figyelemfelkeltés a közösségi oldalakon: különböző felmérésekből az rajzolódik ki, hogy nagy átlagban a világhálón böngészők írott tartalmakra körülbelül egy-másfél percig tudnak és akarnak értőn figyelni. Ez egy hasonló színvonalon készült videós tartalom esetén a duplája-háromszorosa, azaz három-négy perc!
  • könnyebb kapcsolatépítés, -ápolás egy-egy új vagy meglévő szakmai körrel: azaz hideg és meleg célközönségtagok számára is „bevethető”.
  • bizalomépítés: ember emberhez kapcsolódik! Ha látják, kik vagyunk, hogyan beszélünk, hogyan nézünk ki, ha nem bújunk személytelen cégünk bástyái mögé, azt talán nem kell tovább magyarázni, mennyivel közelebb hozza egymáshoz a feleket.
  • személyesmárka-építő eszköz: sok adózási-számviteli szakember azért utasítja el már az énmárkaépítést is, mert azt hiszi, hogy ez csak extrovertáltaknak való, hogy állandóan ugrálnia kell majd a Youtube-on valamilyen szerepet játszva, pedig a szakmai személyes márka építése nem egyenlő a húszéves influenszerek performanszaival. Sajnos azonban énmárkát nem lehet csendben építeni, posztolni kell, és a szöveg plusz illusztráció típusú megjelenés helyett előtérbe helyezni a videót, a szelfit, a rögzített előadást, illetve a saját fotót. A hangsúly ilyenkor is a szakmain van, nem fényességes ennenmagunkon mint magánemberek (sokan találják meg nehezen ennek határát).

Honnan lesznek nézők?

Ha élő adást tervezünk, azt ugyanúgy előre meg lehet hirdetni, mint bármilyen egyéb információt: létrehozhatunk Facebook-posztot vagy Facebook-eseményt, amit aztán egy általunk meghatározott költségvetés mellett meghirdetünk a releváns körnek. Ha van Facebook-csoportunk, akkor a csoporttagok számára külön is kiposztolhatjuk, akár más tartalommal, mert ezt csak egy adott kör látja. Természetesen az élőzés hírét az e-mail listánkra is érdemes kiküldeni, ha van.

Ha az első élőzések idején még nincs sok nézőnk, az talán nem is baj, rutint kell szereznünk, ezt pedig könnyebb és fájdalommentesebb akkor, amikor még nem nézik széles körben az adásainkat. Ezeket az élőket később mint felvételek utólagosan, kivágva, szerkesztve a nekünk tetsző módon szélesebb körhöz is el tudjuk juttatni, nem kell tehát azt gondolni, hogy ha tizen látták az adást, akkor az kárbaveszett munka volt.

Az élő adás utólagos felvételét célszerű a Youtube-csatornánkra is kitenni, mert nagyon sokan preferálják jobban a Youtube-ot videós tartalmak esetében, mint a Facebookot. De kivághatunk egészen kicsi, kedvcsináló részeket is belőle, vagy képernyőprinteket, de készülhet hangfájl is az adásból, ha podcastadást tervezünk, és ami a keresőoptimalizálást nagyban erősíti, egy összefoglaló írott anyag a saját céges blogunkra. A lényeg, hogy kezdjük el, és használjuk változatos módokon az élő videókat!

Olvasson még könyvelőimarketing-témában érdekes blogcikkeket a Forrás Marketing oldalán, itt!